om festivalen

Skreisjyen3 - Bjørn Eide.JPG

EN HYLLEST TIL SKREIEN OG DEN NORD-NORSKE KYSTKULTUREN!

Fiskerinestor Arne Antonsen klasket i 1998 neven i bordet og sa “Nå er det på sin plass med en hyllest til skreien!” Vesterålen Skreifestival ble født, og målet var å feire skreien og fremme skreiens rykte. For ingen steder på planeten landes det mer skrei enn akkurat her, på Myre i Øksnes kommune lengst nord i Nordland. Sammen med lokale krefter ble det trommet sammen et lag med frivillige som brettet opp ermene for å servere kulturelle sprell og fersk fisk til folket. Etegilde, folkefest og faglig påfyll for å stake ut veien videre for skreien har vært en årlig begivenhet siden.

 

HISTORIE: VERDENS STØRSTE EROTISKE EVENTYR

Hannskreien og hunnskreien jager opp gjennom havet i en spiral, buk mot buk, mens de slår kraftig med sporene for å få melke og egg til å virvle ihop og lettere skal kunne befruktes.

Hva skal man si, da? Ingen skrei, ingen deg og meg. Skreiens flørting der Golfstrømmen møter Kyststrømmen er en av verdens mest potente begivenheter. Dette fiskeribonanzaet har dannet selve livsgrunnlaget vårt i Lofoten og Vesterålen. 

Skreien - fra norrøne skreið, som betyr å skride frem - valfarter fra Barentshavet til Lofoten og Vesterålen. Utenfor dørstokken vår gyter han i gjestmilde 4-6 plussgrader i vannet, og havet koker fra januar til april.

Denne atleten byr på fast, hvitt fiskekjøtt, og tunge, kjake, rogn og lever gjør denne fisken til ei smaksmessig og næringsmessig bombe. 

NM.F.010005-00913.jpg

Det er andakt når første skreien hentes rykende opp av kasserollen. Trukket i lettsaltet vann, med selskap på tallerkenen av rogn, kokt potedes og lever duppende i leverfett. Noen drag med pepperkverna over, og heimsmør på flatbrød, og englene synger. For folk langs norskekysten er årets første møljekalas vinterens gastronomiske høydepunkt –  festmåltidet som mange har et nesten religiøst forhold til. Mølje er ikke bare tradisjonsmat, det er høytid! 

Det er kanskje ikke så rart, for uten skrei, hadde det sannsynligvis ikke vært noe deg og meg. Siden steinalderen har skreien gitt grunnlag for eksistensen vår i nord, og vikingene brukte tørrfisken som proviant på alle sine utenlandstokt. Da Leiv Eriksson fikk land i sikte på tur til Amerika, sto han sannsynligvis og gnog på ei flis med tørrfisk.

Skrei - i form av tørrfisk - har Norge forsynet verden med siden år 800. Det er den mest lønnsomme eksportvaren gjennom tidene. Paven i Roma skal ha så mange slags takk i den anledning. Han bestemte at folk ikke skulle spise kjøtt under fasten. Dette skapte en skrikende etterspørsel etter fisk i Italia, Tyskland, Spania og Portugal. 

I dag eksporterer Norge sjømat for fire tusenlapper i sekundet. Dette tilsvarer 37 millioner måltider sjømat hver dag - 25.700 måltider per minutt, og Øksnes er en av landets aller største fiskerihavner. Fisken som tas i land i Øksnes har gjennom tidene ljomet nedover bygatene i Trondheim og Bergen, har bidratt til å bygge opp nasjonen. Tørrfisken fra nord gjorde Bergen til et av de største handelssentrene i Nord-Europa. Byggingen av Nidarosdomen skjedde ved hjelp av inntekter fra salg av tørrfisk fra våre trakter.